Co zapařit o Vánocích?

Pokud si o Vánocích, v době klidu, rádi něco zapaříte, pak jsem pro vás připravil následující infografiku, která zobrazuje hry, jak přímo z prostředí Fallout, tak hry významně ovlivněné Falloutím universem.

Snažil jsem se zachytit všechny hry, které mě v průběhu let zaujaly a rozdělit je do skupin podle toho jak se podobají mezi sebou. V průběhu víkendu ještě článek doplním o popis jednotlivých titulů, hodnocení a proč by vás (ne)měly zaujmout.


Wasteland

Předem je třeba říct, že Wasteland z roku 1988, je hra, která je už i na mě trochu oldschool, přeci jen hra, která je jen o pár let mladší než já, je už dneska určená spíš pro opravdové milovníky nostalgie. Jedná se o postapo RPG hru s otevřeným světem a velkým množstvím dialogů.

Ve své době byl Wasteland úspěšným titulem a měly ho následovat dva připravované díly série. Navzdory tomu na vydání těchto her nikdy nedošlo a většina obsahu z těchto, nikdy nevydaných, dílů se přenesla do nové herní série Fallout.

V roce 2014 jej autoři oprášili a původní hra je dostupná na GOG.com i na Steamu a to pro platformy – Linux, Windows a MacOS.

Hodnocení: Steam – Velmi pozitivní; GOG – 4.5/5; Skynet – 4/5


Fallout

Klasika všech klasik, praotec všech dobrých dnů. Postapo isometrické RPG, otevřený svět, nekonečné možnosti, desítky modů, které i po více než dvaceti letech poskytnou skvělý herní zážitek.

Pochybuji, že by někdo z vás tuto hru nehrál. Nicméně pro úplnost tady být prostě musí.

Hodnocení: Steam – Velmi pozitivní; GOG – 4.7/5; Skynet – 4/5; Metacritic: 89 / 8.8


Fallout 2

Pokračování Falloutu, větší svět, více NPC, více zbraní, vylepšené UI atp. Jedná se o Fallout, dotažený k dokonalosti, bohužel dnešními RPG absolutně nedostižný a to především ve svých špičkových dialozích.

Nezapomenutelný je hlavně díky nim a specifickému druhu humoru, který, bohužel, žádná z dalších her zde uvedených nenabídne (výjimkou je snad jen Fallout: New Vegas).

Hodnocení: Steam – Velmi pozitivní; GOG – 4.8/5; Skynet – 5/5; Metacritic: 86 / 9.1


Fallout Tactics

Dostáváme se v seznamu na první odbočku v žánru a podle mého tu jedinou opravdu dobrou. V Tacticsu totiž poprvé dochází k tomu, čehož se pak začala držet většina isometrických RPG a to k velké linearizaci příběhu a hlavně, hrajete za tým.

Vysvětlím vám proč mi to vadí. Předně lineární příběh neposkytuje tolik prostoru pro hledání zábavných řešení a za druhé to, že v pustině řídíte tým rekrutů hru strašně depersonalizuje. Chybí tak klíčový prvek dobrého RPG, postava se kterou byste se ztotožnili.

Přesto to u Tacticsu není úplně nejhorší, je to Fallout, to znamená zábavné dialogy, příběhové odbočky, náhodná setkání, elitářské Bratrstvo a koktejl velmi zábavných misí. Grafika je i na dnešní dobu velmi působivá.

Hodnocení: Steam – Velmi pozitivní; GOG – 3.9/5; Skynet – 4/5; Metacritic: 82 / 7.6


Fallout 3

První z řady RPG od Bethesdy, jak by vypadal Fallout 3, kdyby nezkrachoval Interplay a BlackIsle se nerozpustilo dává tušit technologické demo VanBuren. To co předkládá fandům série Bethesda je Oblivion ve světě Fallout.

Je třeba říct, že Fallout 3 není špatná hra, ale s původními díly série toho moc společného nemá. Hrajete z pohledu třetí osoby, v obřím otevřeném světě. Graficky dnes už ne úplně úchvatném. Nicméně pokud kousnete, že je to Fallout jenom na půl, pak vás čekají hodiny více či méně zábavného hraní a bloumání po ruinách Washingtonu.

Hodnocení: Steam – Velmi pozitivní; GOG – 4/5; Skynet – 3/5; Metacritic: 91 / 7.8


Fallout New Vegas

Určitě nejlepší 3D ztvárnění Fallout série. Je to zajisté do velké míry způsobeno tím, že hru vyvíjelo studio Obsidian, kde působilo mnoho lidí z původních BlackIsle. Hra tak na rozdíl od Falloutu 3 přináší zpátky specifický druh humoru z prvních dílů série.

UI je dotaženo k dokonalosti. A Mohavská poušť i s NCR je prostě úchvatné místo k prozkoumávání. Do hry se dostala i spousta nápadů z VanBurenu.

Pokud jste fandové původních dílů série a Fallout 3 vás nepřesvědčil, pak určitě zkuste New Vegas. Graficky je to sice podprůměrný titul, ale vyvažuje jej geniální příběh a humor původních Falloutů.

Hodnocení: Steam – Velmi pozitivní; GOG – 4.8/5; Skynet – 5/5; Metacritic: 84 / 8.7


Wasteland 2

Pro mě určitě jedno z největších zklamání tohoto seznamu. Podobně, jako Fallout Tactics, lineární příběh, hrajete za tým, který, na rozdíl od Tacticsu je absolutně nesympatický, takže vás osudy postav prostě nechávají ledově chladným. Hra má obrovský problém udržet pozornost hráče a donutit ho dohrát jí do konce.

Ano, je to po dlouhých letech isometrická hra s prvky RPG a jakýms-takýms příběhem, je přítomná postapo tématika, hraje se to dobře, ale po chvilce to začíná nudit. Ve hře je obrovské množství dialogů, nicméně jsou to prázdné tlachy a rozličné odpovědi nevedou k rozličným cílům.

Osobně si myslím, že Wasteland 3 půjde ve šlépějích svého staršího brášky a bude to podobná nuda, necháme se překvapit.

Hodnocení: Steam – Velmi pozitivní; GOG – 4/5; Skynet – 3/5; Metacritic: 87 / 7.6


Fallout 4

Fallout 4 je zatím poslední díl série Fallout. Jde o standardní Bethesdí záležitost. Mizerný, starobylý, stokrát nastavovaný engine s odpudivými 3D modely. Přesto je Fallout 4, z hlediska hratelnosti, docela zábavný počin.

Opět je třeba se oprostit od toho, že to není tak úplně Fallout. Nicméně hra jako taková přináší klasickou Béčkovou zápletku. Svět ve kterém bloudíte je obrovský a nabízí spoustu hodin zábavy.

Hodnocení: Steam – Velmi pozitivní; Skynet – 3/5; Metacritic: 84 / 5.4


UnderRail

První, čistě, indie projekt v našem seznamu. Za vznikem UnderRailu stojí parta nadšenců ze Srbska. Jedná se o hardcore RPG starého střihu. Hra vás tedy za ručičku určitě vodit nebude.

Pod pokličkou složenou z příšerného UI, chybějících ovládacích prvků, tun (mnohdy téměř nečitelných) textů bez dabingu a velmi pěkné grafiky se skrývá mnoho hodin postapo zábavy.

Pokud překonáte počáteční odpor pak si hru určitě užijete.

Hodnocení: Steam – Velmi pozitivní; GOG – 4.4/5; Skynet – 3/5; Metacritic: 72 / 7.4


Krai Mira

Další, indie projekt v našem seznamu. Za vznikem hry Krai Mira stojí parta nadšenců tentokrát z Polska. Opět se jedná o RPG starého střihu, na rozdíl od výše zmíněné hry UnderRail, je UI o něco přívětivější a celá hra o něco uhlazenější.

Krai Mira nabízí otevřený svět a desítky hodin zábavy. Příběh je ovšem takový nijaký a celkově dost lineární, svět místy až děsivě prázdný, některé herní mechanismy nedotažené a ze hry tak hodně poznáte, že vývojáři ještě nemají tolik zkušeností.

Nicméně za těch pár eur si hra určitě říká o vyzkoušení.

Hodnocení: Steam – Smíšené; Skynet – 3/5; Metacritic: 50 / 4.7


Dustwind

Chvilku jsem váhal, zda sem tuhle hru zařadit, ale nakonec jsem musel. Jedná se totiž o víceméně čistě multiplayerovou hru. Ano nabízí se i single-player scénáře, ale to je ten slabší článek hry.

Prostředí hry je úchvatné. Je to takový multiplayerový Fallout Tactics pro 21. století. Pokud máte kamarády se kterými můžete hru hrát, pak je to jasná volba. V opačném případě ji můžete v klidu vynechat.

Hodnocení: Steam – Spíše pozitivní; Skynet – 3/5


Atom RPG

Další, indie projekt v našem seznamu. Hra je prozatím v předběžném přístupu, ale vyjít má ještě letos.

Pokud někdy vznikalo něco co by mohlo být nástupce izometrických Falloutů pak je to právě tato hra. Úžasná grafika, parádní systém skillů, krafting, nelineární příběh, zajímavé postavy.

Pokud tvůrci už nic nepokazí, pak je to jasný adept na sváteční popařeníčko.

Hodnocení: Steam – Velmi kladné; Skynet – 4/5


Fallout 76

Ne nedělám si z vás blázny, ale protože je to hra na motivy Falloutu, která vyšla nedávno tak vám jí sem dávám.

Tuhle absolutně zbabranou „hru“ si za současných podmínek může zakoupit buď blázen, nebo zapřísáhlý masochista.

V kostce se jedná o zabugovaný, prázdný (zato obří) svět, ve kterém bezcílně bloudíte s 23 podobně znechucenými spolu/proti hráči. Je to nicméně krásný obraz toho co lze udělat pro peníze a je jen dobře, že, zdá se pro Bethesdu bude tenhle failík hodně bolestivý.

Hodnocení: Skynet – 1/5; Metacritic 52/2.7


Fallout 1.5 Ressurection

Ano, nejedná se o samostatnou hru. Nicméně svým rozsahem a obsahem se jedná o tak vydařené dílo, že si zaslouží připomenutí.

Jedná se o neoficiální rozšíření pro Fallout 2 ve kterém se autorům podařilo zachytit atmosféru a humor původních Falloutů absolutně dokonale.  V obrovském, starém známém a přesto úplně novém světě vás čekají hodiny dobrodružství a nostalgie.

Pro každého fandu původních Falloutů jde o naprostou povinnost! (díky Alienek za upozornění v minichatu)

Hodnocení: Skynet – 5/5


Tak a to už je opravdu vše. Shodou okolností dnes vyšel na Bonuswebu článek, který ukazuje jak se slavná série Fallout měnila v obrazech, určitě stojí zato si jej projít – zde.